Enclosure

The city of Amsterdam is designed according to a master plan, where everything is conceived as part of an overall structure. However, a more ad-hoc approach to planning can foster more intimate relationships to the physical environment.
This proposal aims to make overlooked spaces more habitable and is for a residential building in the Rembrandtpark in Amsterdam-West.
There is a dominant tendency in Dutch city planning to preserve nature; at the same time most people would like to live in natural surroundings. This design overhauls top-down planning approaches that have lead to outcomes such as the brutal asphalt road that currently rampages trough the Rembrandtpark. This design proposes a new way to inhabit the park. It envisions new methods for benefitting from the park qualities and proposes an essential redesign of its routing.

This project was part of the group show In No Particular Order at the Dutch Design Week 2015